Wie zijn Wij?

Beste lezer,

Als ik dit schrijf is het april 2017, de maand dat de voorbereidingen voor het 18e Heuvelland Veld Handbal Toernooi op gang komen.

Het ene jaar gaat het wat gemakkelijker, het andere wat moeilijker. Een belangrijke factor is en blijft de locatie. Door de jaren heen hebben wij, de  SHHT een goede naam én band opgebouwd met de voetbalverenigingen in onze regio. En dat is wel eens, geheel ten onrechte anders geweest.

SHHT staat voor Stichting Heuvelland Handbal Toernooi en wordt gevormd door de handbalverenigingen Adio (Reijmerstok), Esia (Eys), Juliana (Epen), MenG Optimo (Mechelen/Gulpen), Margraten (Margraten) en Olympia (Bocholtz). 

Het eerste Heuvelland toernooi werd gehouden op 6 juni 1999 in Margraten. Dit ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de HV Margraten.

Er namen toen 53 teams deel. Dezelfde verenigingen die nu de SHHT vormen waren ook betrokken bij het eerste toernooi. 

Na twee toernooien werd ons duidelijk dat we, ook door de volle toernooikalender in de regio moesten gaan kijken naar een ander tijdstip om zo ons toernooi bestaansrecht te geven. Na uitvoerig en goed overleg werd besloten om te kiezen voor de periode na de schoolvakanties.

Al snel bleek dit een goede keuze te zijn. In 2001 gingen we met ons toernooi naar Eys (HV Esia) en hadden we meteen 100 aanmeldingen. De helft meer dan bij de eerste twee toernooien. In de daarop volgende jaren hebben we altijd 100 of meer teams mogen begroeten op onze toernooien. 

De drukst bezette toernooien waren in de jaren 2004 tot 2008 (resp. Bocholtz, Mechelen, Gulpen, Epen en Bocholtz) met gemiddeld 120 deelnemende teams. Epen was met 129 teams het drukst bezette toernooi. Handbalvereniging Loreal (Venlo) kwam toen met 12 teams naar Zuid Limburg.

Kijkend naar de locaties is 100 deelnemende teams ons streefgetal maar meestal zijn het wel zo'n 110 teams die we kunnen plaatsen. 

Een ander belangrijk onderdeel van het toernooi is de locatie waar we ons toernooi willen doen plaatsvinden. Dit in combinatie met een eventueel jubilerende vereniging.

Dat lukt niet altijd, maar wel vaak. Jubilerende verenigingen in combinatie met een toernooi zijn geweest: 1999 Margraten 25 jaar, 2007 Juliana 40 jaar, 2010 Esia 25 jaar, 2013 Olympia 60 jaar en 2014 Margraten 40 jaar. 

Op 1 juni 2011 zijn wij, de zes Heuvelland verenigingen een stichting geworden; de SHHT. Een bewuste keuze, mede op verzoek van onze hoofdsponsor de Rabobank Centraal Zuid-Limburg.

De Rabobank is al vanaf 2001 sponsor van het Heuvelland Toernooi. Vanaf 2007 is de Rabobank Centraal Zuid-Limburg onze hoofdsponsor. 

Ook de kranten, radio en TV zijn regelmatig te gast op onze toernooien. Zo heeft L1TV in 2010 en 2013 opnames gemaakt in Eys en Bocholtz.

In 2015 heeft TV Krijtland een leuke reportage gemaakt en de lokale radio Maas en Mergelland (Margraten) is ook regelmatig op locatie en doet dan een hele middag live verslag.

Het toernooi organiseren is best een aardige klus. We hebben, naast het dagelijks bestuur welk bestaat uit Ralf, Danny en Huub van alle deelnemende verenigingen een of twee afgevaardigden welke ons ondersteunen en helpen uitvoeren. De laatste week zijn we wel met ruim 20 mensen flink in de weer om alles goed voor elkaar te krijgen. Op de zaterdag gaan we opbouwen, velden uitzetten, waar nodig tenten plaatsen, parkeerplaats inrichten, verwijzingsborden ophangen en alles doen wat met het toernooi te maken heeft.

Op zondag, de toernooidag zijn we met zo'n 50 vrijwilligers en evenzoveel scheidsrechters de hele dag in de weer om alles goed te laten verlopen. Voor ons, de organisatie begint de dag om 7.00 uur en duurt tot 21.00 uur. 

Naast het organiseren van het jaarlijkse Heuvelland Toernooi doen we ook nog andere, handbal gerelateerde dingen.

Zo organiseren wij, de SHHT al vanaf 2010 jaarlijks de dames recreanten competitie. Aan deze competitie nemen gemiddeld 14 tot 16 teams deel. Na het inschrijven zorgen wij voor het complete programma, waar nodig hallen inhuren en waar nodig sturen we bij.

In 2015 hebben wij een clinic georganiseerd met de gehele selectie van OCI LIONS. Een sportieve happening in de sporthal in Bocholtz waar ruim 80 kinderen aan meegedaan hebben.

In dat jaar heeft onze oud voorzitter John Schoonbrood het logo ontworpen welk nu op onze site staat. Ook hebben we toen van onze hoofdsponsor nieuwe poloshirts ontvangen met daarop het nieuwe logo. 

Op zondag 7 mei 2017 zouden we met 145 leden, kader, ouders en vrienden naar de Dames Bundesliga Handbaltopper Bayer 04 Leverkusen tegen SG BBM Bietigheim gaan. Dit is helaas niet doorgegaan. Dit i.v.m. Europacup verplichtingen in dat weekend van Bietigheim. Wordt vervolgd! PS: Bij Bietigheim spelen de Nederlandse toppers Tess Wester, Maura Visser, Angela Malestein en Martine Smeets. Bij Bayer Leverkusen spelen Annefleur Bruggeman en Anouk van de Wiel. De laatste 2 zijn afkomstig uit Echt en Venlo.

En we hebben vanaf 9 mei 2017 ook deze eigen fraaie website.

Allemaal leuke en spannende dingen die het interessant maken om te doen.

Als ik dit schrijf weten we dat het 18e Heuvelland Veld Handbal Toernooi zal plaatsvinden op zondag 3 september 2017 op de fraaie accommodatie van Sportclub '25 in Bocholtz.

Dit is 1 week na de schoolvakanties en voor de verenigingen een ideaal moment om met hun teams te beginnen aan de voorbereidingen op het seizoen 2017-2018.   

Het inschrijfformulier staat onder het blokje TOERNOOI maar de handbalverenigingen krijgen, zoals gebruikelijk dit medio mei ook per E-mail toegestuurd.

Het begint te kriebelen . . . kom maar op met het 18e Heuvelland Veld Handbal Toernooi.

HET VERVOLG . . .

Het is nu 3 september 2018 en het 19e Heuvelland Veld Handbal Toernooi zit er ook weer op. Minder teams dan vorige toernooien en dan met name van DS, HS, DA en HA teams! Er hadden 100 teams ingeschreven en in het programma hebben we 95 teams ingedeeld. Alles bij elkaar toch bijna 180 wedstrijden gespeeld.

Het was een mooie zonnige dag op de prachtige locatie van SC '25 in Bocholtz en ook dit jaar weer heel veel tevreden trainers en coaches die ons voor vertrek, de organisatie apart komen bedanken. Heel mooi.

Dit jaar ook weer het jeugdteam uit Steinbach (kreis Frankfurt) en enkele jongensteams uit Boekel en Etten-Leur. Hopelijk volgend jaar meer teams uit deze regio's.

Jammer dat we 2 HS teams en 1 HA team moesten teleurstellen. Te weinig om een poule te maken. Maar ook hier blijf ik optimistisch.

En op 26 september 2018 hebben wij, de SHHT de busreizen geregeld naar de oefeninterland op 26 september in Eindhoven.

Voor wat betreft 2019 . . . op naar het 20e Heuvelland Veld Handbaltoernooi.

 

HOOFDSPONSOR: RABOBANK Zuid-Limburg Oost